“You can be scared, but really ready”

Ik las deze quote gisteren en het beschrijft precies mijn situatie op dit moment. “Scared” voor de online zichtbaarheid. “But really ready” voor nieuwe (ondernemers)avonturen. Na een grondige voorbereiding ben ik klaar om me te storten op het Virtueel Assistentschap. Eerst de opleiding afronden en daarna hopelijk snel echt aan de slag als Virtueel Assistent. Andere zelfstandig ondernemers helpen met datgene wat ik leuk vind om te doen, zodat zij zich kunnen richten op datgene waar zij plezier aan beleven en waardoor zij kunnen groeien met hun bedrijf. Het lijkt me echt geweldig! Maar hiervoor moet ik zelf ook meer online aanwezig zijn, want hoe kunnen al die ambitieuze zelfstandig ondernemers me anders vinden;-)? In dit artikel leg ik uit hoe ik omga met de spanning die hierbij komt kijken.

Nog meer online zichtbaarheid

Nu ik bezig ben met plannen om mezelf meer te laten zien op internet, merk ik dat het me toch niet zo makkelijk afgaat als ik had verwacht. Ik dacht dat ik wel om kon gaan met online zichtbaarheid. Heb immers al een paar jaar een zakelijke website en social media kanalen om mijn notuleerservice “in the spotlight” te zetten. Ben er dus wel aan gewend. “Ach, dat lukt me ook wel als VA (i.o.).; dat doe ik er gewoon even bij”, was mijn overtuiging. Wat valt dat tegen!

Het voelt nu zo anders en weet je wat: het is ook anders. Mijn notuleerservice draait vooral om de dienst die ik lever en minder om de persoon daarachter. Natuurlijk ben je als zelfstandig professional het gezicht van je bedrijf en doen mensen zaken met mensen. Maar als freelance notulist heb ik voor mijn gevoel toch een wat meer passieve rol dan ik als virtueel assistent zal hebben. Een voorbeeld: ik ben als notulist niet in de positie om me in de discussie te mengen, onderwerpen in te brengen, initiatieven te nemen, mee te denken en vooruit te denken. Dat laatste onderdeel is iets wat ik juist wél erg leuk vind; meedenken hoe processen anders kunnen en er meer gesystematiseerd kan worden, zodat er efficiënter wordt gewerkt en/of een professionaliseringsslag wordt gemaakt. Eerlijk gezegd is het pro actief zijn iets wat ik nu mis.

Een stukje mindset

Mezelf durven laten zien, kenbaar maken waar ik voor sta en wie ik ben hoort ook bij het hebben van een eigen bedrijf. Want als mensen niet weten dat je bestaat, komen ze in elk geval niet naar je toe. Op internet zichtbaar zijn is dus een must en daar ben ik me zeker van bewust! Maar dat het een bepaalde spanning met zich meebrengt is minder fijn. De enige manier voor mij om daarmee om te gaan, is door het niet langer te zien als een gevecht, maar de angst toe te laten. Dat klinkt erg makkelijk, maar is het niet. Het is vooral een kwestie van oefenen. Erkennen dat dat gevoel er is en deze toestaan er te zijn. Het is eigenlijk een stukje mindset: voel de angst en doe het dan wel! Er zullen vast mensen zijn die commentaar hebben op mijn online presentatie en dat mag ook. Als het opbouwende kritiek is, dan kan ik daar zeker wat mee. Maar als het louter negatief is, dan wil ik me daar niet op focussen. Zonde van mijn tijd en energie.

Ik ben benieuwd of bovenstaande herkenbaar is voor jou. Ben jij als zelfstandig ondernemer ook aanwezig op internet? Op de manier zoals je dat graag wilt? Hoe ga jij om met jouw online zichtbaarheid? Ik zou het leuk vinden als je het in een reactie of via een privébericht laat weten.